Predstavitev
Karitejevo maslo pridobivajo s hladnim stiskanjem oreščkov / semen v plodu afriškega drevesa Butyrospermum parkii (tudi Vitellaria paradoxa). Pretežni delež trigliceridov v maslu predstavljata stearinska in oleinska kislina. Pomembna sestavina so fenoli, spojine, ki učinkujejo kot antioksidanti. Po skupnem deležu fenolov v sestavi je karitejevo maslo podobno ekstra deviškemu oljčnemu olju, po njihovi strukturi pa zelenemu čaju. Karitejevo maslo je cenjeno zaradi zaščitnega in emolientnega delovanja. Kožo vlaži, mehča in gladi. Pomirja bolečine zaradi razdraženosti, obnavlja celice razpokane ali poškodovane povrhnjice. Primerno je za nego vseh tipov kože, posebno nežne in občutljive.
Uporaba
Karitejevo maslo se med prsti hitro stali (tali se med 28 in 38°C ), zato je izvrstno za pripravo masažnih pripravkov. Ker vsebuje cimetovo kislino, ki je naravni absorbent UV žarkov, pomaga pri zaščiti pred sončnimi opeklinami. Lahko ga uporabimo kot osnovno sestavino katerega koli naravnega negovalnega izdelka. Velja za vodilno naravno sredstvo za uravnavanje vlažnosti kože.
Priporočeni deleži masla v kozmetičnih izdelkih:
- Losioni in kreme: 2 - 20%
- Mazila: 5 - 100 %
- Trda mila: 3 - 12 %
- Izdelki za nego las: 1 - 5 %