NARAVNA TEKOČA MILA FIOR
POSTOPEK IZDELAVE IN LASTNOSTI
Naravna tekoča mila FIOR izdelujemo obrtniško po vročem postopku. Uporabljamo kakovostna olja z visoko vsebnostjo tistih maščobnih kislin, ki po saponifikaciji dajejo lahko topna mila. Prav tako se izogibamo pretirani uporabi olj, ki vsebujejo znatne deleže snovi, ki se ne umilijo. Medtem ko pri izdelavi trdih mil pustimo določen delež olj neumiljenih, pri tekočih milih odmerjamo tolikšno količino kalijevega hidroksida tako, da se maščobe teoretično saponificirajo v celoti. Morebitni presežek alkalnosti nevtraliziramo do vrednosti ph med 9,3 in 9,5 s citronsko kislino. Mila za različne tipe kože naredimo z umnim izborom deležev posameznih olj.
Tudi tekoča mila vsebujejo naravni glicerin, ki nastaja kot stranski proizvod med saponifikacijo. Mila so odišavljena s skrbno izbranimi eteričnimi olji in parfumi (dišavami).
V naravnih tekočih milih FIOR je od 30 do 33% aktivnih snovi (se pravi umiljenih olj kot naravnih površinsko aktivnih snovi), preostali delež predstavljajo voda in dodatki. V industrijskih milih je običajno delež aktivnih snovi polovico nižji (skrivajo se za imeni natrijev lauret sulfat, kokamidopropil betain, kokamid DEA, ipd.). Kljub temu so naša mila manj viskozna, torej redkejša od industrijskih. Razlog je v tem, da ne uporabljamo umetnih zgoščevalnih sredstev, ki dajejo industrijskim milom »telo«, potrošnikom pa občutek, da je milo bolj koncentrirano in zato učinkovitejše. V milih FIOR zelo zmerno uporabljamo naravni zgoščevalec ksantan gumi. Ljubitelji tekočih mil FIOR kmalu ugotovijo, da jih za enako učinkovito umivanje porabijo pol manj od industrijskih..
Tekoča mila so lahko rahlo motna, ker se nekatera eterična olja (npr. cedrino) v vodni fazi nepopolno dispergirajo. Prav tako lahko mila pomotnijo pri nizkih temperaturah, ker se iz raztopine izločijo slabo topne sestavine mila (stearati, palmitati, neumiljene sestavine maščob). Sčasoma se lahko te slabo topne sestavine oborijo v obliki tanke usedline na dnu plastenke ali dispenzerja. Takrat po želji milo dobro pretresemo, da se sestavine ponovno homogenizirajo. Mila je do začetka uporabe primerno hraniti v temnem prostoru.
Podobno kot naravna trda mila tudi tekoča dajejo koži mehkobo, voljnost, potrebno vlažnost in ne pusti neprijeten občutek neizmitosti, kot je pogosto pri industrijskih milih, gelih in šamponih.