ETERIČNA OLJA

skupina etericna olja

Eterična olja so koncentrirane zmesi aromatičnih snovi, ki se tvorijo in kopičijo v določenem delu dišavne rastline. Aromatične snovi ( na kratko arome ali fragrance ) so hlapne organske spojine s posebnim, značilnim vonjem. Vsaka vrsta dišavnice sintetizira svojstveno zmes dišavnih spojin, ki daje njenemu eteričnemu olju tipičen, razlikovalen vonj.

Najbolj razširjen postopek pridobivanja eteričnih olj je navadna, zlasti pa parna destilacija bodisi določenih rastlinskih delov ( cvetovi, semena, listi, lubje, korenine, lesna masa ),  bodisi iztočene drevesne smole. Eterična olja citrusov pridobivajo z mletjem in hladnim stiskanjem olupkov.

Hlapna olja, ki jih vsebujejo razne vrste cvetja, pridobivajo z metodami ekstrakcije, pri čemer uporabljajo lipofilna topila ( na primer heksan ) ali pa ogljikov dioksid.

Eterična olja niso topna v vodi in se z njo ne mešajo. Zato pa se dobro mešajo z vsemi lipofilnimi snovmi, na primer z rastlinskimi olji.

Eterična olja FIOR v 10mL in 30mL stekleničkah so popolnoma čista in označena v skladu z veljavnimi predpisi.

V Sloveniji so zaradi naravnih danosti možnosti za tržno proizvodnjo omejene na eterično olje sivke. Vsa ostala eterična olja kupujemo pri priznanih evropskih veletrgovcih, ki zagotavljajo kontrolirano kakovost in poreklo.